MDF nedir

Bu yazımızda MDF nedir ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Merak ettiğiniz soruları bizlere yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Dekorasyon hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Evler, ofisler veya birçok farklı mekanda dekore ettiğimiz alan örneğini çoğaltmak mümkün. Dekore edeceğimiz ana alanları düşündük; şimdi de dekorasyon sürecinde kullanacağımız ürünleri düşünelim. Aklınıza getirdiğiniz ürünlerin büyük kısmında mdf’ye rastlamak kaçınılmaz.

Mdf olarak kısalttığımız ürünün tam adı  ‘’medium density fiberboard’’ dır. MDF ise bu kelimelerin baş harflerinden ortaya çıkan isimdir. ‘’Medium Density Fiberboard’’ ise ‘’orta yoğunluklu lifli levha’’ anlamına gelir. Yani mdf ne demek sorumuzun en sade ve kısa cevabı; insan yapımı ahşap malzemedir. Suntaya göre çok daha kaliteli ve maliyeti yüksek bir üründür.

MDF NASIL YAPILIR?

Mdf’nin ne olduğunu öğrendik. Yazımızın bu kısmında ise mdf nasıl yapılır sorumuzun cevabını açıklamaya çalışacağız.

Mdf ahşap liflerinin belirli bir ısı ve basınçta sıkıştırılmasıyla yapılır. Hemen hemen sunta yapımında izlenen adımlardan geçer. İki ürün arasındaki en belirgin fark ise suntanın talaşlardan yapılması mdf’nin ise ahşap liflerinden elde edilmesidir.  İlk önce yontma olarak bilinen işlem yardımıyla, mdf yapımında ham madde olan ahşap lifleri çıkartılır. Bu süreçte ağaç parçaları öğütülerek küçük parçalar halini alır. Ardından, elde edilen lifleri sonraki aşamalarda geçeceği işlemlere hazır hale getirme süreci başlar. Üretimin bu aşamasında yapıştırma ve sıkıştırma işlemlerinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için liflerin belli bir oranda nemini kaybetmesi gerekir. Bu yüzden ağaç liflerine kurutma işlemi yapılır.

Nem seviyesi istenilen düzeye getirildiğinde, reçine ya da bazı tür tutkallardan yardım alınarak ağaç parçalarının birbirini tutması sağlanır. Bir araya getirilen ağaç parçalarının yüzeyleri düzleştirilir. Daha sonra mdf, ısı ve press makinesinin yarattığı basınç ile sıkıştırılır. Yüzeylere zımpara yapılır. Mdf üretimi bu şekilde gerçekleşmektedir.

MDF KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Mdf doğal keresteye göre işlemesi ve şekil vermesi çok daha elverişli bir ürün olması nedeniyle ahşaptan yapılan neredeyse tüm ürünleri elde etmek için kullanılabilinir. Üstelik ahşaba göre çok daha az maliyetle ulaşabileceğiniz bir üründür. Özellikle mobilya sektöründe çok sık olarak karşımıza çıkar. Yer yer inşaat sektöründe de mdf’den yararlanılır.

MDF İLE MOBİLYA ÜRETİMİ

Ağaç ürünlerine göre daha az maliyetli oluşu ve kolay işlenebilmesi nedeniyle mdf, hemen her mobilya üretiminde karşımıza çıkar. Mdf ham madde ihtiyacını karşılayabilmek için en çok tercih edilen üründür. Aklınıza gelebilecek neredeyse her mobilyada mdf’den yararlanıldığını görebilirsiniz. Masalar, dolaplar, sandalyeler, kitaplıklar…

Evimizde yer alan çoğu mobilya bir şekilde birer mdf’dir. Ayrıca mdf dayanıklı ve uzun ömürlü bir ürün olması nedeniyle birçok mobilya üreticisi tarafından şiddetle tavsiye edilir. Mobilya üretiminde duyduğumuz bir diğer mdf uygulaması da mdf kaplamadır. Peki, mdf kaplama nedir?  Mdf kaplama kendisinden daha az maliyette ve düşük kalitede olan sunta kullanılarak yapılan ürünlerinin yüzeylerini mdf ile güçlendirme işlemidir. Mobilya üretiminde sıklıkla karşımıza çıkar.

MDF’NİN ÖZELLİKLERİ

Makinede şekil almaya oldukça elverişlidir.

İstenilen her boyutta üretime imkan tanır. Yüzeyleri pürüzsüzdür ve tamamen homojen dağılım gösterdiği için ürünün tamamında yoğunluk aynıdır. Kolayca vernikleme veya boyama gibi işlemleri uygulayabilirsiniz. Esnektir, yuvarlak kesitli köşelerde kullanılabilir. Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Doğal ağaç ürünlere göre çok daha az maliyete sahiptir. MDF, lif yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle son derece ağır bir malzemedir. Kolay şekil alabilen yapısından dolayı elektrikli testere gibi birçok kesici delici alet işlem sırasında kolayca elinizden kurtularak ciddi yaralanmalara neden olabilir.

MDF Nasıl Anlaşılır?

MDF (Medium Density Fiberboard), yoğunlukta liflerden oluşan ve genellikle mobilya yapımında kullanılan bir tür yapay ahşap malzemedir. Bu malzemenin belirli özellikleri onu diğer ahşap türlerinden ayırır:

Düz Yüzeyler: MDF’nin düz ve pürüzsüz yüzeyi, diğer ahşap türlerinde bulunan doğal çizgiler veya düğümler içermez.

ilginizi çekebilir: Sunta ile MDF Arasındaki Fark Nedir?

Daha Ağır: MDF, yoğun lif yapısı nedeniyle genellikle diğer ahşap türlerinden daha ağırdır.

Homojen Yapı: MDF, tutkal ve liflerin bir araya getirilmesi ve yüksek basınç altında sıkıştırılmasıyla oluştuğu için, malzeme boyunca tutarlı bir yapıya sahiptir. Bu, onun her tarafından kesilebilir olmasını sağlar.Yüksek Glütensizlik: MDF, genellikle bir tür formaldehit bazlı reçine ile birleştirilmiş odun liflerinden oluşur. Bu da ona belirgin bir koku verebilir, özellikle yeni kesildiğinde.Su Hassasiyeti: MDF’nin suya karşı hassasiyeti vardır. Su ile temas ettiğinde şişebilir veya bozulabilir. Bu sebeple, kullanıldığı alanların iyi bir şekilde su geçirmez hale getirilmesi gerekmektedir.

MDF’nin bu özelliklerini anlamak ve gözlemlemek, MDF’yi diğer ahşap türlerinden ayırt etmenizi sağlar. Yine de, genellikle deneyim ve bilgi birleşimine ihtiyaç duyulur, çünkü bazı ahşap ürünlerin yüzeyleri de benzer özelliklere sahip olabilir.

Yorum yapın