Fayans Nasıl Boyanır?

Fayans Nasıl Boyanır? ve Fayans boyanır mı? diye şaşkınlık içinde soranlarla fazlasıyla karşılaşmaktayız. Haksız da sayılmazlar ama fena fikir de değilmiş hani. İnsanlar evlerinde, ofislerinde, çalıştıkları yerlerde her geçen gün daha fazla görsel yenilik istemektedirler.

Toprağın yüksek ısıda pişirilerek elde edilmesi sonucunda ıslak zeminlerin kaplamasında kullanılan fayans boyama işlemi giderek yaygınlaştı. Halk arasında fayans ile seramik genellikle karıştırılmaktadır. Seramik, düzgün olmayan yüzeylerin kaplamasında hazır bir şekilde getirilerek monte edilmektedir. Düz yüzeylerin estetik bir görünüme kavuşması için ise fayans adı verilen ıslak zemin kaplamaları kullanılır.

Fayans boyanabilmektedir. Çalışanı yormadan boyanabilmesi için genellikle parlak yüzeyler tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra kullanılacak olan boya çeşidi de çok önemlidir. Yapılacak işlem  boyuta ya da boyanacak olan alanın içerisinde miktara bağlı olarak değişebilmektedir. Sanatsal bir etkinlik olarak görenler için gerçekten çok zevkli ve eğlencelidir. Evinizde ya da çalıştığınız yerlerde bulunan alanları kendi zevkinize göre boyayarak çok daha güzel bir görüntü oluşturmanız mümkündür. Üstelik bu işlem çok tasarrufludur, çünkü fayans boyası gayet makul bir fiyat aralığındadır.

Fayans Boyama İşlemi
Fayans Boyama İşlemi

Fayans Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

İnşaat malzemelerindeki aşırı fiyat artışları beraberinde insanları çözüm arayışlarına sürükledi. Ev dekorasyonunun önemli dolgu malzemesi olan bu ürün, artık satın almak yerine alternatif çözümler sayesinde ucuza getiriliyor. Evet kimse yüksek mebla ödeyerek seramik ya da fayans satın alma anlayışını benimsemiyor artık. Tıpkı ev ve iş yerlerinin boya badana işleri gibi yeni trend olarak  boyama kolaylığını seçiyor ve maliyet oldukça da düşüyor.

Duvar ya da yerleri renklendiren bu ürün günümüzde dikdörtgen şeklinde de üretilebilmektedir. Fayans boyası olarak tercih edilen boyalar arasında yağlı boya, su bazlı farklı boyalar tercih edilmektedir. Satın almak için internet üzerinden ya da bulunduğunuz yere yakın olan alışveriş merkezlerinden temin etmeniz mümkündür. Boyanızı temin ettikten sonra, yüzeyin temiz ve düzenli olmasına dikkat etmelisiniz, aksi takdirde  boya tutmayabilir.  Uyguladıktan sonra uzun süre bekletmeniz gerekmektedir. Bu süre 3 ile 4 gün arasında değişiklik göstermektedir. Akabinde vernikleme işlemi yaparak  kalıcı hale getirebilirsiniz.

Banyo Fayanslarını Boyama 

İnce işçiliğin imzası olarak görülen sihirli kareler genellikle evlerimizde, ofisimizde, çalıştığımız yerlerin banyolarında kullanılmaktadır. Günümüzde kullanım yerleri çok fazla olmasına rağmen daha ziyade banyolarda kullanıldığı görülmektedir. Banyo fayans boyama işlemi için yüzeyin daima tertemiz olması, yani tozdan ve kirden iyice arındırılmış olması gerekmektedir. Kendi zevkimize göre aldığımız fayans boyasını, parlak yüzey astara rulo fırça yardımı ile sürerek rahatlıkla boyayabilirsiniz. Boyarken koruma örtüsü ve maskeleme bandına da ihtiyacınız olacaktır. Bunları en yakın yapı marketten temin edebilirsiniz. Maskeleme bandını boyamak istemediğiniz yerlere yapıştırılmaktadır ve sonrasında bandı söktüğünüz zaman orasının boyanmamış olacağını göreceksiniz.

Fayans Boyamak İçin Neler Gerekli?

Aslına bakarsanız boyanacak diğer mekanlar ve yerler için gerekli olan aynı malzemeler burada da lazım. Bunlar; vernik, fırça, maskeleme bandı, boya tavası, koruyucu örtüler, rulo, ince uçlu fırçalar, yağlı boya ya da epoksi.

Çalıştığımız yerde, evimizde, ofisimizde bulunduğumuz her yerde bulunan fayansları boyamamız mümkün ve çok pratik. Dekorasyon yaparken  doğal olarak tasarruf da yapmış olacaksınız. Fayans boyaması için önce yüzeyler temizlenir,  sonra maskeleme bandı yardımı ile boyanmasını istemediğiniz yerleri gizlersiniz. Bu nedenle maskeleme bandı kullanılmasını tavsiye etmekteyiz.  Bu işlemler bittikten sonra boyanın kurumasını beklemeli ve ana boyama işlemine geçmelisiniz.

Fayans Boyası Fiyatları

Uzun süre yaşanılan mekanlarda köklü değişiklik için, kendi zevkimize göre renklendirmek istediğimiz noktalarda fayans boyası kullanmak isteyebiliriz. Maddi açıdan tasarruf yapmak isteyenler için  kesinlikle çok ekonomiktir. Mantıklı olan, ustaya yaptırmak yerine kendinizin yapmasıdır.  Fayans boyası fiyatları her keseye uygun şekilde üretilmektedir. Zamlardan üzerine düşen payı takdir edersiniz ki renkli kutular da almaktadır.

Epoksi Boya ile Fayans Boyama işlemi

Epoksi boyayla fayans boyama, fayansların görünümünü değiştirmek ve yenilemek için bir seçenek olabilir. Epoksi boyalar genellikle dayanıklıdır ve iyi bir yüzey bitişi sağlarlar. İşte bunu yaparken dikkate almanız gereken bazı noktalar:

  • Hazırlık: Herhangi bir boyama projesinde olduğu gibi, hazırlık en önemli adımlardan biridir. Fayansları ve derzleri iyice temizlemeli ve kurulamalısınız. Ayrıca, fayanslardaki herhangi bir çatlak veya hasarı onarmalısınız.
  • Zemin: Epoksi boya, pürüzsüz ve parlak yüzeylere yapışmayabilir, bu yüzden fayanslarınızı zımparalamanız gerekebilir. Bu, boyanın daha iyi tutunmasını sağlar.
  • Uygulama: Epoksi boyayı karıştırıp uyguladıktan sonra, kuruması için yeterli zaman vermelisiniz. Çoğu durumda, en az 24 saat beklemeniz gerekebilir, ancak üretici talimatlarını kontrol etmekte fayda vardır.
  • Havalandırma: Epoksi boyalar genellikle güçlü bir kokuya sahip olabilir, bu yüzden çalışırken iyi havalandırılan bir alanda olmanız önemlidir.
  • Koruma: Epoksi boyanın kuruduktan sonra da korunması gerekir. Bu, özellikle sık sık su ve buharla temas eden alanlarda önemlidir. Bu nedenle, boyalı fayansları bir su bazlı poliüretan ile kaplamak faydalı olabilir.
  • Uzmanlık: Epoksi boyama işlemi karmaşık olabilir ve belirli beceriler gerektirebilir. Eğer bu konuda deneyiminiz yoksa, bir profesyonelden yardım almayı düşünebilirsiniz.

Epoksi ile fayans boyama, düşük maliyetli bir yenileme seçeneği olabilir ve doğru yapıldığında, iyi bir sonuç verir. Ancak, bu tür bir projenin doğru bir şekilde yapılması için özenli bir hazırlık ve uygulama gereklidir.

Yorum yapın