Koltuktan Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Sadece evde bulunan temizlik maddeleri ile koltuktan kan lekesi nasıl çıkar hemen anlatalım. Çok sık başımıza gelmese de zaman zaman küçük kazalar sonucu, herhangi bir yerimizi yaraladığımızda birkaç damla kan etrafa damlar. Fayanslara veya parkeye düşen kan damlacıkları fazla sorun teşkil etmezken, koltuklar üzerine düşen damlalar moralimizi bozar.

Haksız da sayılmayız çünkü fahiş fiyatlara satın aldığımız mobilyalarımız artık çok değerli. Küçücük lekeler bile üzerlerine sıçrasa modumuz düşer, ne yapacağımızı şaşırırız. Üstüne üstlük lekeler kırmızı ve kurumuş olursa kara kara düşünmeye başlarız. Aslında çok da büyütmeye, dert etmeye gerek yok; evde bulunan temizlik maddeleri sizin imdadınıza yetişecektir.

Zorlu kan lekeleri nasıl temizlenir?

Renginden midir nedir, ‘kan’ söz konusu olduğu zaman insanların aklına hep kötü şeyler gelir. Benzer durum kirlenen ve özellikle de kan lekesi ile berbat hale gelen halı, kıyafet veya koltuklar için de geçerlidir. Kurumuş zorlu kan lekeleri elbiselerden veya koltuktan nasıl çıkar, öğrenmek istenir. Biz de acilen çözüm olması açısından kanlı bir çamaşır ya da mobilya yüzü üzerine sıçrayan, akan, damlayan kan lekelerinden nasıl kurtulabileceğinizi birkaç yöntemle anlatmaya çalıştık. Örneğin, beyaz sirke, diş macunu, tuz varsa çok da problem edilmemesi gerektiğini şimdiden söyleyebiliriz.

Kan lekesi çıkaran pratik yöntemler

  • Duş jeli ile kan lekesi çıkarma
  • Beyaz sirke ile kan lekesi çıkarma
  • Mısır nişastası ile kan lekesinden kurtulma
  • Karbonat ile kan lekelerini temizleme
  • Soğuk su ile kan lekelerinden kurtulma

Yukarıda saydığımız kan lekesi çıkaran pratik yöntemler içinden sizin için en uygun olanını uygulamak sorununuza çözüm olacaktır. Şimdi bu metotların nasıl aplike edileceğini anlatalım. Yalnız, peşinen hatırlatalım ki her yöntem farklı alanlardaki kan lekelerini çıkarmada daha etkili olacaktır.

Silikon Elden Nasil Cikar

Duş jeli ile kan lekelerinden kurtulma tekniği

Evde bulunan herhangi bir sünger sıcak suya batırılır, üstüne biraz duş jeli sıkılır. Duş jelini içine çeken sünger lekelerin üzerine bastırılır, dairesel hareketlerle temizlik başlatılır. Leke yıkanabilecek bir bölgede ise durulanır ve işlem tamamlanır. Durulama işlemini soğuk su ile yapabilirsiniz.

Beyaz sirke ile kan lekesi nasıl giderilir?

Koltuktan kan lekesi çıkarmak için beyaz sirke tercih edilebilir. Burada mobilyaların zarar görmemesi için sirkenin sprey şişesine doldurulması önerilir. Üzerine püskürtülen beyaz sirke lekeleri aşındırır ve parçalar. Yüzeyin üzerindeki kirli alanın büyüklüğüne göre sirke aplikasyonu yapılabilir. Küçük alanlara daha az; büyük, inatçı, kurumuş kan lekeleri olan bölgelere ise daha fazla beyaz sirke püskürtülmelidir. Doğal bir temizleme ürünü olarak kabul edilen sirke kan lekesini rahatlıkla ortadan kaldıracaktır.

Mısır nişastası ile kan lekesi nasıl çıkarılır?

Yana yakıla, koltuktan kan lekesi nasıl çıkar?, diye internette sörf yapanlara basit ve etkili bir macun tavsiyemiz var.

Bir tatlı kaşığı kadar mısır nişastası ile tuzu az suda kıvam alıncaya kadar karıştırınız. Elde ettiğiniz macun artık kan lekelerini ortadan kaldırmak için size amade olarak bir kenarda bekletilebilir. İnatçı her türlü benzer kirler hazırladığınız mısır nişastası macunu ile kısa sürede ortadan kaldırılabilir. Yapmanız gereken, kirli bölgeye macunun dökülmesi; ardından, ovarak, dairesel hareketler yaparak işlemin tamamlanmasıdır.

Karbonat ile kan lekesi nasıl çıkarılır?

Kan lekeleri ile kirlenen bölge üzerine karbonat dökülür, üstünde de nemli bir sünger yardımıyla çitileme işlemi yapılır. Bu yöntem daha ziyade zemin üzerindeki paspas, halı gibi tekstil ürünlerinde tercih edilir. Koltuklar ve sandalye yüzü gibi bölgeler içinde kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Leke üzerine dökülen karbonat sünger yardımıyla ovalandıktan sonra temizlenen alanın üzerinde herhangi bir kir kalıntısı gözlemlenmeyecektir.

Soğuk su kan lekesini çıkarır mı?

İnanmayacaksınız belki ama en etkili ve maliyeti en düşük metod soğuk su ile gerçekleşecektir. Kıyafetler, halı, parke, kilim, battaniye, koltuklar veya fayanslar… anında üzerine dökülecek soğuk su ile de kan lekesinden kurtulacaklardır. Soğuk su ile çitelenen kıyafetler çamaşır makinesinde de yıkanarak hiçbir iz kalmadan rahatlıkla giyilebilir.

Peki, neden sıcak su değil de soğuk su? Sıcaklığın etkisi ile kan bulunduğu alana daha fazla yapışma ve yerleşme eğiliminde olduğu için sıcak su kullanımı tavsiye edilmemektedir!

Kurumuş kan lekesi nasıl çıkarılır?

Aradan uzun süre geçmiş ve kan lekesi kurumuşsa, kirlenen bölgenin temizliği için tuzlu su önerilir. Bir bez veya sünger yardımı ile tuz ile su karışımı sonucu ortaya çıkan macun kan lekesinin bulunduğu alana tatbik edilir. Kısa süre bekledikten sonra sünger veya bez yardımı ile dairesel hareketlerle kirlenmiş yüzey temizlenir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Koltuktan Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Diğer bir yöntem diş macunu kullanımıdır. Kirli yüzeye beyaz diş macunu sürülür, 10 dakika kadar bekledikten sonra bir sünger ya da bez yardımı ile lekeler ortadan kaldırılır. Hiçbir şekilde, başınıza kötü bir kaza veya aksilik gelmesini istemeyiz ama istemeden de olsa gelirse ve ortama kan akıyorsa, kıyafetlerden halıdan ve koltuktan kan lekesi nasıl çıkar öğrendiniz. Aklımıza yatan metodu, tavsiye edilen şekilde uygulayarak rahata kavuşabilirsiniz.

Yorum yapın