Mobilya nasıl boyanır?

Evimizdeki eşyalar eskidiğinde, genellikle hemen onları elden çıkarıp yenilerini alma fikri aklımıza gelir ve “Mobilya nasıl boyanır” diye araştırma yapmaya başlarsınız. Oysa ki eskiyen ve yıpranmış olan mobilyalarınızı atmak yerine onları boyayarak yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Mobilyaların cila ve döşemelerini değiştirmek evinize farklı bir hava katar, mobilyanız hemen hemen değişir ve yeni gibi olur. Üstelik eşi benzeri olmayan seçtiğiniz desenlerde ve renklerde boyama yapabilirsiniz. Mobilyaları boyatmak sandığınızdan daha da masraflı olabilir. Nasıl yapılacağını anladığınız takdirde evinizde kolaylıkla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Siz de mobilya nasıl boyanır sorusuna yanıt arıyorsanız, yazının devamını okumayı ihmal etmeyin.

Evde mobilya boyamanın pek çok farklı tekniği olabilir. Önerilen ve en iyi sonuçlar alabileceğiniz yöntem ise zımpara – astar – boya – cila tekniğidir. Boyama işine başlamadan önce aşağıda verilen malzemeleri satın almayı unutmayın:

– Zemini boyadan korumak için plastik branda ya da geniş bir örtü

– 220 numara (ince) zımpara kağıdı

– Geniş kağıt bantlar (eğer birden daha fazla renk kullanmayı düşünüyorsanız)

– Makas (kağıt bantları kesme işlemi için)

– Astar boya ve fırça

– Boya fırçası ya da rulo (sprey boya kullanıyorsanız fırçaya gerek kalmıyor)

– Kullanacağınız boya solvent bazlı bir boyaysa tiner lazım olabilir, boya alırken bunu sormalısınız

– Cila ve uygun fırça (sprey vernik kullanıyorsanız fırça gerekmez)

Boyamadan Önce

İlk olarak mobilyanızı hangi renk ya da renkler ile boyayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bunu iyi düşünmelisiniz, isterseniz birden fazla renk ile de mobilyanızı renklendirebilirsiniz. Daha sonra zımpara işlemine geçiyoruz. Kullanmak istediğiniz boya bazı durumlarda zımpara işlemi de isteyebiliyor. Özellikle parlak görünümlü bir mobilya istiyorsanız zımpara yapmak önemli oluyor. Mobilyanızı iyice zımparalayıp pürüzsüz bir görünüme ulaştırdıktan sonra yüzeyi iyice temizlemelisiniz. Mobilya üzerinde kalıntı olmamasına dikkat edin, aksi takdirde boya kötü görünebilir. Mobilya nasıl boyanır sorunuzun cevabını yavaş yavaş açıklamaya koyulalım.

Astar İşlemi

Astarın en temel amacı mobilyanın tüm yüzeylerinin aynı renkte olmasıdır. Bu şekilde üzerine uygulanacak olan boya mobilyanın farklı kısımlarında daha değişik bir görünüm vermez. Bu yüzden boyama işleminden önce astar yapmak önemli bir faktördür. Astarlanan mobilyaya bir kez daha zımpara yapabilirsiniz. Bu şekilde mobilyanız boya işlemine hazır olur.

Boyama Aşaması

Mobilya nasıl boyanır sorusunun en eğlenceli aşaması ise boyama kısmıdır. Zımpara ve astar işlemlerinden sonra mobilyamızı yavaş ve sakin bir şekilde boyamaya başlıyoruz. Satın aldığınız yere boyanın nasıl kullanılması gerektiğini mutlaka sormalısınız çünkü bazı boyalar sulandırılırken bazılarına su gerekmiyor. Eğer akrilik boya kullanıyorsanız geniş yüzeyli bir rulo fırçasından yardım alabilirsiniz. Mobilyanın dar kısımlarını boyarken de kıl fırça kullanmak daha iyi sonuçlar veriyor. Fırça darbelerini mobilya üzerinde görmemek için fırça alırken kaliteli markalara danışmalısınız. İpek fırça tercihiniz olabilir.

Son Aşama: Cila ve Vernik

Bu aşama her zaman gerekli bir aşama olmasa da genellikle yapılması tavsiye ediliyor. Boyadığınız mobilya tamamen kuruduğunda cila yapmaya başlayabilirsiniz. Cila ve vernik hem boyanın daha sağlam durmasına hem de daha kalıcı olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda boyanın zamanla matlaşmasını engeller ve ona parlak bir görünüm sağlar. Verniği ister fırça yardımı ile ister de sprey formunda uygulayabilirsiniz. Sprey vernik işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

Mobilya nasıl boyanır sorusunun yanıtı burada sona ediyor. Siz de evinizdeki mobilyalardan sıkıldıysanız ve yenileri için harcama yapmak istemiyorsanız, evinizde kendiniz bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle dilediğiniz renk ve desendeki mobilyalara sahip olmuş olursunuz.

Yapışkan Folyo ile Yapılan Tasarımlar başlıklı yazımızda dikkatinizi çekebilir.

Sprey Boya ile Mobilya boyama

Sprey boya ile mobilya boyama, eski veya sıradan mobilyalarınızı yenilemek ve özelleştirmek için harika bir yöntemdir. İşte adım adım bir rehber:

Malzemeler:

  1. Sprey boya (tercihen mobilya için özel olarak üretilmiş)
  2. Zımpara kağıdı (120 ve 220 tane)
  3. Toz maskesi
  4. Eldiven
  5. Bez veya mikrofiber temizleme bezi
  6. Koruyucu örtü (plastik örtü veya eski gazete)
  7. Bant (isteğe bağlı)
  8. Astar sprey boya (isteğe bağlı)

Adımlar:

  • Hazırlık: a. Mobilyayı boyamadan önce temiz, kuru ve düz bir alanda çalışmak için alanınızı hazırlayın. b. Mobilyanın üzerine koruyucu bir örtü serin ve mobilyayı tamamen temizleyin. c. Mobilyanın çıkarılabilir parçalarını (çekmece kolları, menteşeler vb.) sökün.
  • Zımparalama: a. Toz maskesi ve eldivenlerinizi takın. b. 120 tane zımpara kağıdıyla mobilyanın yüzeyini hafifçe zımparalayın. c. Daha sonra, 220 tane zımpara kağıdıyla yüzeyi pürüzsüzleştirin. d. Tüm yüzeyleri iyice temizleyin ve tozdan arındırın.
  • Astarlama (isteğe bağlı): a. Astar sprey boya kullanmayı tercih ederseniz, mobilyanın yüzeyine ince ve düzgün bir kat uygulayın. b. Astarın kuruması için ürün talimatlarına göre bekleyin.
  • Boyama: a. Sprey boya kutusunu iyice çalkalayın. b. Boyayı 20-30 cm uzaklıkta tutarak, mobilyanın yüzeyine ince ve düzgün katmanlar halinde uygulayın. c. İlk kat kuruduktan sonra (genellikle 10-20 dakika), ikinci ve üçüncü katları da uygulayın. d. Tüm katmanlar uygulandıktan sonra mobilyanın tamamen kuruması için en az 24 saat bekleyin.
  • Son işlemler: a. Çıkarılan parçaları mobilyaya tekrar takın. b. Mobilyayı dikkatlice yerine taşıyın ve yerleştirin.

Sprey boya ile mobilya boyama işlemi tamamlanmıştır! Mobilyanızın yeni görünümünün tadını çıkarın.

“Mobilya nasıl boyanır?” üzerine bir yorum

  1. Mobilya boyamak aslında öyle anlatıldığı gibi kolay bir işlem değil aslında. Ancak vernikli boya olacaksa ( bu genelde ahşap mobilyalara uygulanıyor ) biraz kolay diyebiliriz. Ancak Lake boya yapmak biraz zordur. Bu nedenle uzman bir kişiden mutlaka yardım almanız gerekmektedir.

    Yanıtla
Yorum yapın