Zımparasız Mobilya Boyama

Oturma gruplarını değiştirmek pek de akıllıca değil artık. Maliyeti düşürmek için zımparasız mobilya boyama işlemiyle geçiştirmek varken. İşlem sonunda gereksiz para harcamadan kurtuluş söz konusudur.

Herkes zaman zaman evinde değişiklik yapmak ister. Bu, kimi zaman eşyaların yerini değiştirmekle sınırlı kalırken kimi zaman duvarları boyama işlemi ile son bulabilir. Ayrıca bu değişikliklerden kimi maliyetliyken kimi aşırı yorucu olabilmektedir. Evimizi yenilemek isterken hem maliyeti aşağıda tutmak hem de evde büyük çapta değişiklik yapmak için mobilyalarımızı boyayabiliriz.

Mobilya nasıl boyanır, sorusunun cevabı da eşyanın yapıldığı malzemeye göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden mobilya boyama işlemine başlamadan önce iyi bir araştırma yapmalı, uygun malzemeleri tedarik etmeli ve süreç hakkında fikir sahibi olmalısınız.

Zımparasız Mobilya Nasıl Boyanır?

Zımparasız mobilya boyama işlemine başlamadan önce 2 rulo saten fırçaya, 1 düz fırçaya, verniğe, boyaya, alt astar için beyaz akrilik boyaya ve glazing mediuma ihtiyacınız var. Fırçaları satenden tercih etmeniz  işleminizi kolaylaştıracaktır. Rulo fırçaya ek olarak düz fırça da almamızın nedeni ince işciliği başarı ile tamamlamanız için önemli bir etkendir. Rulo fırçanın ulaşamadığı yerlerde düz fırça size kolaylık sağlayacaktır. Ürünümüzü rulo fırça ile bastırmadan boyuyoruz. Boyama 1 kattan fazla olması gerekiyor. İlk kat ince olacak. İlk kat için sulandırılmış boya kullanılacak. 24 saat kurumaya bırakıldıktan sonra 2. kat sulandırılmadan boyanacak. Boyayı fırçanızın her yerine yedirmelisiniz. Daha sonra 24 saat yine kurumaya bırakılacak.

 Mobilya Nasıl Boyanır?
Zımparasız Mobilya Boyama İşlemi

Boyanızın beyaz olması ürününüzün asıl rengini almasını kolaylaştıracaktır. 3. ve 4. katta da aynı şekilde işlem yapılacak (2. kat ile aynı). Bu boyanın altındaki izlerin tamamen gitmesine yardımcı olur. Daha sonra asıl renge geçilecektir. Asıl  işleme geçtiğimizde akrilik boyaların geç kurumasını ve parlaklık vermesini sağlayan glazing medium karıştırılır. Glazing mediumdan ne kadar fazla koyarsanız boya renginiz o kadar açık olacaktır. Ona göre ayarlama yapmalısınız.

Zımparasız Mobilya Boyamada Hangi Renk

Renginizi ayarladıktan sonra kontrol amaçlı başka bir zeminde deneme yapabilirsiniz. Daha sonra ürünü rulo fırça ile boyamaya başlıyoruz. Sünger ile üzerini siliyoruz. Süngerin üzerinde çok hafif bir nem olması iyi olacaktır. Süngerle silerken elimizi kaldırmadan siliyoruz. Eğer desen verecekseniz desen verme aparatlarını kullanıp boyanın üzerine desen veriyoruz. Genelde en çok tercih edilen aparat budak aparatıdır. Siz de ahşap tarzı bir boyama yapacaksanız bu aparatı kullanabilirsiniz.

Daha sonra boyanız 24 saat sonra kuruduktan sonra rengin  daha koyu olmasını istiyorsanız ürününüzün üzerinden tekrar fırça ile geçiyorsunuz. Bu noktada fırça kullanmanız daha iyi olacaktır. Boyadıktan sonra sünger ile tekrar elimizi kaldırmadan ürünümüzü siliyoruz. Daha sonra 3 gün kurumaya bırakıyoruz.

Zımparasız Mobilya Boyamanın Maliyeti

Zımparasız mobilya boyama aşamasında son olarak vernik işlemine geçiyoruz. Verniğimizi alıp fırçamıza sürüyoruz, farklı bir kabın içinde boyayı yedirip fırçayı ürüne sürüyoruz. Beklemeden hızlı bir şekilde fırça yardımı ile ürünümüzü vernikliyoruz. Etrafta toz olmamasına dikkat ediyoruz. Çünkü ürüne kıl , tüy, toz vb. şeyler yapışabiliyor. 24 saat bekledikten sonra 2. kat verniği atıyoruz ve o da kuruduktan sonra işlem tamamlanmış oluyor.

Boyama işlemini bir firma ya da ustaya yaptırdığınızda bu işlem binlerce liraya mal olurken malzemeleri kendiniz alıp işçiliği de kendiniz yaptığınızda tasrım yapma mutluluğu yanında gereksiz harcamadan da bu işlemi tamamlayarak kurtulursunuz. Ayrıca kendinize de hoş vakit geçirmek için bir hobi bulmuş olursunuz. Güzel vakit geçirmek için iyi bir aktivite sağlarsınız.

Hem evinizi yeniler hem de eğlenceli şekilde boyama yapmayı öğrenirsiniz. Zımparasız mobilya boyamak işte bu kadar kolay. Ek olarak, el işçiliğinizin gelişmesine de katkı sağlar.

Evde Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?

Evdeki mobilyanızı boyamak istiyorsanız, genellikle aşağıdaki tiplerde boya seçenekleriniz olabilir:

Akrilik Boya: Akrilik boya, su bazlı olduğu için uygulaması kolaydır ve hızlıca kurur. Ayrıca çeşitli renklerde bulunabilir ve genellikle düşük VOC (Uçucu Organik Bileşenler) içerir.

Lateks Boya: Lateks boya da su bazlıdır ve genellikle akrilik boyadan daha dayanıklıdır. Bu boya tipi, mobilyanızın sık kullanılan bir parçası ise iyi bir seçenektir.

Yağ Bazlı Boya: Yağ bazlı boya, çok daha dayanıklı bir bitiş sağlar ve genellikle daha parlak bir görünüm verir. Ancak, uygulaması daha zordur ve kuruması daha uzun sürebilir. Ayrıca, çevreye zararlı olabilecek yüksek VOC seviyeleri içerir.

Sprey Boya: Küçük mobilya parçaları veya detaylı işçilik gerektiren parçalar için sprey boya ideal bir seçenek olabilir. Sprey boyalar genellikle hızlı ve kolay uygulanabilir, ancak genellikle düzgün bir bitiş için birden fazla kat gerektirir.

Süt Boyası: Antika mobilyaları restore etmek için kullanılan geleneksel bir boya türüdür. Doğal malzemelerden yapılmıştır ve mat, kireçtaşı gibi bir bitiş verir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Modern Beyaz Mutfak Dolapları: Mükemmel Bir Seçim

Kalk Boyası (Chalk Paint): Mobilyaları boyamak için oldukça popüler bir seçenektir. Zımparalamaya veya astarlama gerektirmez ve genellikle tek kat uygulandığında bile yüksek örtme gücüne sahiptir. Mat bir bitiş verir.

Hangi boyayı seçeceğinize, boyamak istediğiniz mobilyanın türü, kullanım yoğunluğu ve arzu ettiğiniz bitiş türüne bağlıdır. Her türlü boya uygulamasında olduğu gibi, boyama işlemine başlamadan önce mobilyanın yüzeyini temizlemek ve gerektiğinde zımparalamak önemlidir. Ayrıca, boyanın nasıl uygulanacağını anlamak için her zaman üreticinin talimatlarını okumalısınız.

“Zımparasız Mobilya Boyama” üzerine bir yorum

  1. Zımparasız mobilya boyanırsa çok iyi olmaz. Bu nedenle önce mobilya astarlanmalı sora güzelce zımpara yapılmalı ve enson olarak da son kat boyası atılmalı. Ben bir boyacı olarak bunu tavsiye ediyorum.

    Yanıtla
Yorum yapın