Yapı Kayıt Belgesi Alındıktan Sonra Tadilat Yapılabilir mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, inşası biten binaların resmiyet kazanmasına yönelik verilen Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra inşaat tadilatı yapılıp yapılamayacağı ilgili kesimler tarafından merak konusu olmuştur. İnşaat yasal çerçevede yürütülmek isteniyorsa ilgili kurumdan bu belgenin alınarak yola devam edilmesi zorunludur.

Yapı kayıt belgesi ne işe yarar?

Başlanan bir inşaatın yasal çerçevede uygunluğunu gösteren vesikaya Yapı Kayıt Belgesi denilmektedir. Hükümet tarafından ‘kaçak’ olarak yapılan binaların resmileştirilmesine yönelik çıkardığı İmar Barışı yasası insanların mağduriyetinin giderilmesinin önünü açmıştır. Resmi olarak başlanmayan, inşaatların imar barışı yasası çerçevesinde alınacak bu vesika sayesinde gönül rahatlığıyla devam etmesine izin veren belge olarak gündeme gelmiştir.

‘Kaçak’ olarak başlanan herhangi bir inşaatın ihtiyaç duyduğu her türlü aboneliğe başvurabilmesi için Yapı Kayıt Belgesine ihtiyacı vardır. Su, elektrik, doğalgaz veya internet gibi temel ihtiyaçların giderilmesi için İmar Barışından faydalanarak acilen hükümet tarafından insanların kullanımına sunulan bu belgenin alınması elzemdir.

Yapı kayıt belgesi nasıl ve nereden alınır?

‘Kaçak’ olarak adlandırılan binaların resmi prosedüre uygun olarak kayıt altına alınması için e-devlet sistemi üzerinden işlemler yapılabilmektedir. Sisteme girip kayıt olduktan sonra binanızın Yapı Kayıt Belgesi sahibi olabilmesi için ödenmesi gereken para öğrenilebilecektir. On-line olarak yapılan başvuru sonrasında, ödemenin 24 saat içinde yapılarak belge sahibi olunabilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu süreçte sisteme dahil olanları yapılacak işlemler konusunda bilgilendirecektir.

Yapı kayıt belgesi olanlar ne gibi işlemler yapabilir?

İmar barışı mevzuatına göre 31 Aralık 2017 tarihi öncesinde bitmiş olan yapılara Yapı Kayıt Belgesi düzenlenebilmektedir. Bu kapsamda belge sahibi olan kişiler isterlerse yapılarında yeni bir ruhsat almaya ihtiyaç duymadan tadilat ve onarım yapabilmektedirler. Bu işlemleri yapabilmek için dayanak olarak kabul edilen madde, Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği 6 maddenin 7 fıkrası bu düzenlemeye temel teşkil etmektedir.

Yapı kayıt belgesi olan bin a yıkılıp yeniden yapılabilir mi?

İlgili kanun, Yapı Kayıt Belgesi olmasına rağmen binanın yıkılıp yeniden yapılmasına müsaade etmemektedir. Basit onarımlar ve tadilatlar yapılabilirken, 3194 sayılı imar kanunu binanın Yapı Kayıt Belgesi olsa da yıkılarak yeniden yapılmasına izin vermiyor.

Yapı kayıt belgesi olan bin a yıkılır mı?

Bu belge alındıktan sonra, yasal çerçevede imara aykırı yapılan binanın, imar mevzuatına uygun olarak yıkımına engel olmaktadır. Yalnız şunu iyi anlamak gerekiyor; imar mevzuatına uygun olan binalardaki yıkım engellenmektedir.

Yapı kayıt belgesi ile tapu alınabilir mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından size verilen Yapı Kayıt Belgesi ile gerekli tadilat, onarım, bakım yapıldıktan sonra ihtiyaç duyduğunuz tapuyu almak istiyorsunuz. Nereden, nasıl alacağınızı, hangi işlemleri tamamlamak zorunda olduğunuzu söyleyelim. Bağımsız bölüme ait olan Yapı Kayıt Belgesi ile bina için, mimar tarafından hazırlanan proje bütün kat malikleri tarafından imzalanarak, oluşturulan Yönetim planı ile yine bütün kat maliklerinin muvafakatı neticesinde, direkt olarak Tapu Müdürlüğüne gidilerek bağımsız bölüm tapusu alınabilmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Müstakil Ev Çatı Modelleri

İmar Barışı yasası sonrasında alınabilen Yapı Kayıt Belgesi ile tadilat, değişiklik yapılıp yapılamayacağını, binanın yıkılıp yıkılamayacağını, hatta elde edilen belge ile bağımsız bölüm tapusu alınıp alınamayacağını özetledik. Belgenizi güncelleyerek olası olumsuzluklara karşı kendinizi garantiye almanız tavsiye edilir.

Yorum yapın