Duvardaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağlanmanın en sık görüldüğü bölüm evin mutfağıdır. Bazen uzun süre temizlik yapılmazsa duvarlar vıcık vıcık kirle kaplanır. Oluşan tabakalar zamanında bertaraf edilmezse görünüm berbat bir hal alır. Duvardaki yağ lekesi nasıl çıkarılır, hangi metotlar uygulanır, herkesin bilmesi zaruri olan temizlik yöntemleridir.

En titiz insan bile mutfakta çalışırken bir yerlere yağ sıçratır, salça bulaştırır, tuz akıtır veya baharatları saçabilir. Bunların içerisinde göze batan ve rahatsız eden hiç şüphesiz bir mühür gibi duvara yapışan yağ izleri sinir bozucu bir rol üstlenir. İhmal edilir ve aradan uzunca bir süre geçerse, buralar nasıl temizlenir, hangi malzemeler ile yağ kolayca çıkar hesap etmek durumunda kalınır. İşte benzer durumlarla karşılaşan biçareler için duvarda oluşan yağ tabakalarından kurtulma reçeteleri.

Yağ çözücüler, beyaz sirke, karbonat, ispirto, aseton…

Duvardan lekeyi beyaz sirke ile çıkarma

Kirlenen bütün yüzeyler için geçerli olan en etkin yöntem, olaya acil müdahaledir. Zamanında boyalı ya da yağlı bölge basit bir bulaşık deterjanı ile bile çıkarılabilir. Sıçrayan yağ lekeleri duvarda uzun süre beklemiş ve nihayetinde kurumuş ise uygulanacak en etkili metotlardan birisi beyaz sirke ile yapılan operasyon olacaktır.

Gerek saten duvarlar gerek yağlı boya ile boyanan yüzeyler ya da duvar kağıdı ile kaplanan bölümlerdeki inatçı yağ lekelerini çıkarmanın doğal yolu beyaz sirkedir. Yapılacak işlem de hem basit hem de inanılmaz etkili olacaktır. Duvardaki yağ lekesi nasıl çıkar, bu gözleri rahatsız edici ortamdan nasıl kurtulunur, diye dert edenlere bu basit temizleme yöntemi yeterli gelecektir.

Herhangi sprey şişesinin içine doldurulan beyaz sirke, kirli yüzeyin üzerine püskürtülerek lekelerin parçalanması sağlanır. Lekenin büyüklüğüne göre uygulama ayarlanır. Temiz bez ya da peçete yardımı ile de yavaş yavaş lekeler ortadan kaldırılır. Beyaz sirkenin etkili gücü sizleri adeta büyüleyecek, sonraki benzer olumsuz durumlar karşısında nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda tecrübe sahibi yapacaktır.

Karbonat ile duvardaki yağ lekesini çıkarma

Yıllanmış demeyelim ama üzerinden birkaç ay geçmiş ve duvarlarda katman haline gelmiş yağ lekelerini ortadan kaldırmanın karşılığı, ılık su içine ilave edeceğiniz karbonattır. Karışımı inatçı, kurumuş ve üzerinden uzun süre geçen yağ lekelerinin üzerine uygulayın. Saniyeler içinde lekelerin paramparça olduğunu görünce büyük bir iş başarmış gibi kendinizi şımartabilirsiniz. Bu işlem hem mükemmel bir temizlik hem de doğal olarak istenmeyen kirlerden arınmak anlamına gelir.

Duvardaki yağları yağ çözücüler ile çıkarabilir miyiz?

Ulusal ve uluslararası çapta temizlik maddeleri üreten firmalar haklı olarak mutfaktaki korozyon, yağlanma ve kirlenmelere karşı etkili temizlik malzemeleri pazarlıyorlar. Doğal olarak, duvardaki yağ lekelerini tamamen ortadan kaldırabilecek özellikte olan yağ çözücüler sizin her türlü sorununuzu ortadan kaldıracaktır. Ancak, bazı insanlar kimyasal temizleyicilere karşı alerjik tepkiler verdiğinden doğal yollarla sorunların üstesinden gelme yönünde alternatifler istiyorlar.

Yağ çözücüler sorunun ortadan kaldırırken beraberinde maliyeti de sorun haline getirebiliyor. Marketlerin temizlik reyonlarında yerini alan pas çözücü, yağ sökücü, korozyon önleyici ve benzeri temizlik ürünleri fahiş fiyatlarla tüketicileri ürkütüyorlar. Vatandaş da ister istemez maliyeti düşük ve etkili olan, aynı işlemi yapabilecek alternatifleri bulmak istiyor. Duvardaki yağ lekelerini çıkarmak için yağ çözücüler size pahalı gelirse ilk  2 reçeteyi devreye sokabilirsiniz.

Duvara sıçrayan yağ lekesi başka nasıl çıkar?

Alçı ile sıvanmış duvarlara sıçrayan yağların bıraktığı lekeleri çıkarmak biraz yorucudur. Benzer şekilde, duvar kağıtları üzerindeki yağ izleri de kolay kolay çıkmayabilir. Böyle durumda sizlere ispirto, su ve sabun karışımını tavsiye ediyoruz. Bir sünger yardımı ile hazırladığınız karışımdan yağlı bölgeye uygulama yapılır. Belli bir süre sonra kuruyan yüzey sabunlu bez yardımıyla lekelerden arındırılır.

Bu yazıda ilginizi çekebilir: Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Bir başka sonuca varma metodu da asetondur. Yukarıda önerdiğiniz yöntemleri uygulayıp duvardaki yağ lekesi çıkarma işlemini sonuçlandıramayanlar son olarak asetonu deneyebilir. Kesin sonuç veren bu yöntemde en büyük tehlike, leke ile birlikte duvardaki boyanın da kalkma ihtimalidir. Bir parça pamuk yardımıyla, hafif dokunuşlarla soruna çözüm bulunabilir. Eğer Duvardaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? ile ilgili sizin de değişik yöntemleriniz varsa bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın